Hide yo kids, Elsa is gay!

Am avut azi (ne)plăcerea să mă lovesc pe interneți de un articol legat de filmul de animație Frozen. Nu dau link spre el că nu merită să-i facem trafic. În mare parte, ideea era cam asta: 
Frozen este malefic, promovează homosexualitatea și să ne fie rușine că nu vedem ceva atât de evident. Elsa are puterea de a îngheța, deci e mesaj subliminal la comunitatea gay. Stă încuiată în casă, pentru că e gay. Nu e nimeni atras de ea, deci e gay. Nu vrea să-și lase sora să se mărite cu primul venit, pentru că e gay și vrea să o atragă și pe aia mică pe calea păcatului. Cântecul ei, Let It Go, e categoric despre cât de gay este ea. Iar în final, situația e salvată de Anna, o femeie, nu de „iubirea protectoare a unui bărbat”, deci CLAR e gay. Mai gay de atât nu se poate. 

Toate astea, bineînțeles, ne strică copiii, venind în contrast violent cu poveștile și basmele cele vechi, care promovau familia și iubirea protectoare a bărbatului.

O scurtă privire la aceste basme tradiționale, să vedem cum anume erau promovate familia și iubirea bărbatului salvator:
Frumoasa Adormită
Un rege bun, blând și familist convins o găsește pe frumoasa prințesă dormind în palat; o violează, lăsând-o însărcinată cu gemeni, și pleacă la regina lui. Pentru că, vedeți, el era deja însurat. Mai târziu, același rege bun, blând și familist convins își ucide soția și se căsătorește cu prințesa violată, despre care nu ni se spune dacă era sau nu încântată de acest aranjament.
Albă-ca-Zăpada
Probabil că prințesa avea și un tată, dar al naibii dacă i se simte în vreun fel prezența. Iar viitorul soț nu are nici o problemă în a lua acasă un cadavru găsit în pădure. În afară de cazul în care individul a dezvoltat la subsolul palatului său o tehnologie care să-i permită să aducă la viață o persoană moartă și criogenizată, nu văd absolut nici un motiv normal pentru ca el să fi făcut asta. Văd doar motive sinistre rău, care mă duc cu gândul la doctorul Carl Tanzler
Scufița Roșie
Bunica cea bătrână și bolnavă locuiește singură în fundul unei păduri ce colcăie de lupi. O fetiță e trimisă singură în aceeași pădure. Enough said. (tată n-are?...)
Hansel și Gretel
Doi copii sunt abandonați de părinți în pădure ca să moară de foame.
Cenușăreasa
Tatăl cel bogat nu a lăsat nici un testament prin care să-și protejeze fiica, în caz de. Despre prinț nu mai spun nimic că mă enervez. 
Ah, și mai era o versiune în care fata cea bună și cuminte îi explică surorii vitrege că ea e atât de frumoasă pentru că face baie în apă clocotită. Vă las să vă imaginați singuri urmările.
Frumoasa și Bestia
Nu, n-am de gând să vorbesc de teoria cu Sindromul Stockholm, pentru că nu se aplică aici și e o mare tâmpenie. O să menționez în schimb familia Bellei; surorile, cărora li se pare perfect normal ca ea să se sacrifice pentru bunăstarea tuturor, și mai ales tatăl, cel care a provocat toată încurcătura și apoi a stat foarte protector deoparte, cu brațele încrucișate, așteptând ca una din fete să descurce ițele problemei.

A se observa că vorbesc despre poveștile originale, nu despre filmele Disney. Aah, nu aveți chef de astea? Vreți basme autohtone? Bine, hai cu povești românești.
Povestea Porcului
Prințul rămas fără șoric îi ordonă soției să vină să-l caute, însărcinată fiind, până tocește nu știu câte perechi de cizme de fier și de oțel. Ba îi mai și leagă mijlocul cu un cerc de fier, ca să nu nască vreo șapte ani. Așa, să fie totul frumos până la capăt. Că să-i fi spus femeii de la început cum stă treaba cu șoricul era deja prea mult.
Fata babei și fata moșneagului
Moșneguțul nu prea are nici un cuvânt de spus, nici în general, nici în ce-o privește pe fii-sa. O lasă protector pe babă să-i terorizeze fata până când săraca de ea își ia lumea-n cap.
Ileana Simziana
Fata împăratului trece drept băiat ca să intre în slujba împăratului vecin, pentru că tat-su n-a avut destule oo încât să-i explice vecinului cum că el n-are băieți. La final, este transformată în bărbat pe bune și se căsătorește cu o femeie, cu numita Ileana Simziana. Chiar nu vede nimeni o problemă aici?... Eu n-am nimic cu asta, dar... nea ăla care mi-o bălăcărea pe Elsa?... Ăia de protestau la Muzeul Țăranului Român? Nu? Nimeni, nimic?...
O poveste al cărei titlu nu mi-l amintesc, dar care le pune capac la toate
Pe mine, cel puțin, știu că m-a oripilat.
Un zmeu sau altă pasăre provoacă ceva dezordine în împărăție. Împăratul scoate la bătaie fata și tronul pentru ăla care rezolvă situația. Vine ăla, un fiu de cioban; problema rezolvată. Când să-și ridice omul premiul, prințesa plânge că nu vrea, că nu poate, dar palmele părintești ale iubitorului și protectorului ei tată o calmează instant. Se face nunta, ea e mereu tristă. Într-un final, ciobanul descoperă că ea de fapt iubea pe altcineva. Amantul e legat de patru cai care fiecare o ia în altă direcție; ea e plimbată dezbrăcată prin oraș, călare de-a-ndoaselea pe un măgar, apoi decapitată. Iar ciobanul se căsătorește cu o fată de țăran, bună și harnică. The end. 

Da, avea dreptate nea ăla; toate aceste povești sunt perfect ok, promovează relații sănătoase de familie și relații sănătoase de cuplu. Elsa, regina de gheață care își iubește sora și nu e (încă) măritată este cea care dă toată această armonie peste cap. Hide yo kids folks, Elsa is gay!


*Foto: Elsa&Anna, sursa: google.com










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prințese adevărate. Capitolul 8: Mitul „prințesei Qajar”

Proze la cuptor

Referinţe critice